Ajaccio

Ajaccio

Kejsare Napoleons hemstad är Ajaccio – denna magiska pärla utmed Korsikas västra kust. Ajaccio är en livlig stad full med bra shopping, hemtrevliga restauranger och fina stränder med klippformationer, perfekta att snorkla vid. Ajaccio är en stad man gärna stannar till i några dagar under en Korsika-resa – dels för att berika sig med lite kejserlig historia och dels för att få en skymt av den fåfänga som staden ger – för många Ajaccio-bor gillar dyra väskor, snygga bilar och gyllene klockor…

Se och göra i Ajaccio

Här följer några tips på saker att uppehålla dig med i ”Skönhetens ö’s” huvudstad.

Den lille kejsaren är stor på Korsika

Hört talas om kejsar Napoleon Buonaparte som hade storhetsvansinne? (Förmodligen för att han var mycket kortväxt och för att han ville göra Frankrike till världens stormakt) Till mångt och mycket lyckades han och det är bara att instämma när man påstår att korsikanerna är oerhört stolta över denne man – än idag. Vart du än vänder dig i Ajaccio är det svårt att inte känna Napoleons närvaro.

Du kan börja vid hans födelsehem på Rue Saint-Charles mitt i Ajaccios stadskärna med närheten till andra stora byggnader som Kongresscentret. Huset är enkelt och färgglatt med grönskande träd utanför.

Bada i Porticcio

Alldeles utanför Ajaccio ligger en pittoresk badort vid namn Porticcio. Hit kan du ta dig med bil eller buss och slappa en hel eftermiddag. Dyk efter små värdefulla stenar (l’oeuil de Sainte Lucie) eller kika på havsanemoner och rockor.

Musée Fesch

I närheten av Maison Bounaparte ligger Musée Fesch. Även här glorifierar man Napoleon och har främst utställningar med tavlor från hans storhetstid. Många tycker att verken nästan är i klass med Louvrens så ta en tur dit och se själv vad du tycker.

Ta sig hit och runt

Det går inte längre några direktflyg från Sverige till Ajaccio. Du kan dock flyga med anslutande flyg från till exempel Paris i Frankrike. Direktflyg går emellertid till Korsikas näst största stad Bastia uppe i norr. En tanke är att hyra en bil och köra de 148 km som finns mellan orterna.

I Ajaccio tar du dig bäst runt till fots inne i citadellen, gamla stadskärnan och runt shoppingstråken, men ska du längre bort krävs en bil eller bussar. Ajaccio har ett bra bussnät att använda sig av när det känns i benen.

Shopping

Ajaccio har mycket bra möjligheter till shopping, både vad gäller mode och mat. Det ligger många butiker med hantverk och hemmagjorda delikatesser att ta med hem. De bästa shoppinggatorna ligger i den gamla stadskärnan. Rue Fesch och alla små gågator utmed strandpromenaden och vid Napoleons födelsehem har många genuina butiker som säljer både det ena och det andra.

Utanför Ajaccio finner du även några köpcentra med outlets, restauranger och biografer. Allt är dock i mindre skala och det finns inget som är överexploaterat, oavsett var du hamnar. Kommer du längre bort i byarna kan du hitta mycket speciellt konstverk, gärna av glas och många smycken med stenarna l’oeuil de Sainte Lucie som är slipade i form av halsband, armband, fotlänkar och örhängen.