Bastia

Bastia

Bastia har hamnat lite i skymundan av Ajaccio, Calvi och Porto Vecchio som alla anses vara gudomligt vackra städer. Den näst största staden på Korsika har istället fått rykte om sig att vara lite grå jämfört med sina kusiner, men det ryktet ska vi ta kål på i detta nu. Bastia ligger i nordost och kan skryta med lika trevlig shopping och restaurangutbud som Ajaccio och det är dessutom till Bastia du kommer om du vill flyga direkt från Sverige.

Se och göra i Bastia

Museer, stora torg, kloster och udda arkitektoniska pärlor finns att se i Bastia. Den gamla hamnen, citadellen och Place St. Nicholas är bara några att nämna.

Ta en kaffe på Place St. Nicholas

Bastias största torg med arkader, en park och massor med mysiga kaféer inspirerar till en frukost eller en eftermiddagsfika. Här kan du sitta i lugn och ro och titta på förbipasserande medan du tar en paus från shoppingen.

Vieux Port de Bastia

Skrytbåtar finns det många av i Bastia och det är bland annat härifrån du kan spana in olika tävlingsbåtar när det hålls kappseglingar på Korsika, vilket det görs i augusti. Den gamla hamnen är ett mecka både dagtid och kvällstid. Här finns många restauranger men det hålls också många privata lyxpartyn på yachterna.

Saint Jean Baptiste – kyrkan

I Bastia ligger en stor och känd katolsk katedral som numera också är ett av stadens landmärken. Det stora tornet syns tydligt från hamnen och du är bara ett stenkast därifrån. Kyrkan som är Korsikas största konstruerades i mitten på 1600-talet och har en av de vackraste predikstolarna i hela Frankrike samt en interiör, som är mycket kreativt dekorerad.

Äventyrsparker och stränder

Bastia har flera äventyrsparker – en vid Vizzavona, en vid Bavella och en annan längre ned mot Solenzara. Här kan du klättra, paddla kajak samt åka runt i linbanor och få ett minne för livet.

Runt Bastia ligger också flera fina stränder som inbjuder till dykning, snorkling, vattenscooter och surfing. Plage d’Arinella är den närmaste stranden att ta fasta på om du vill bada.

Ta sig hit och runt

Flyg direkt från Stockholm eller Köpenhamn till Bastia med lågprisbolaget Norwegian. Resan tar ca 3,5 timme och du landar på Bastia-Poretta – en flygplats som faktiskt var mycket viktig för amerikanarna under andra världskriget. Från flygplatsen kan du enkelt ta dig in till staden med flygtransfer som buss, taxi eller hyrbil. Det bästa tipset är dock att hyra en bil redan på flygplatsen eller boka en i förväg.

Bastia är en promenadvänlig stad men det finns också bussar att ta sig runt med. Du kan även hyra vespor eller cyklar.

Shopping

Den allra bästa shoppingen i Bastia hittar du utmed hela hamnområdet och strandpromenaden, samt i närheten av Place St. Nicholas. I närheten av torget är det mycket chica butiker som ryms, vilket gör att många shoppingglada sedan sätter sig ned på ett av kaféerna för att begrunda vad de har inhandlat. Vid Rue Napoleon har du också en del intressanta och exklusiva butiker med hantverk och delikatesser.