Ta sig runt på Korsika

Ta sig runt på Korsika

Korsika är en relativt liten ö som är ganska lätt att ta sig igenom – både från väst till öst eller från norr till söder. Många väljer att hyra en bil när de är där eftersom då kan man vara säker på att ta sig fram och runt precis som man vill. Visst finns det emellertid också andra färdsätt som kan vara behjälpliga när du vill göra ”the grand tour of Corsica”. Den här guiden presenterar de alla.

Det supertåget U Trinichellu

Korsika har ett grönt tåg som visserligen främst fungerar som en givande transportsträcka för turister som samtidigt vill ha lite sightseeing, men som också är ett bra sätt att åka runt i inlandet och inte bara begränsa sig till kusterna. U Trinichellu (Det lilla tåget på korsikanska) som det slitna men ganska charmiga tåget heter, erbjuder rutter från L’Ile-Rousse till Calvi och stopp i Ponte-Leccia, Corté och Ajaccio. Under högsäsong kan det bli ganska packat på tåget, men om du har chansen ska du definitivt ta det då det ger dig möjlighet att utforska Korsikas inre delar.

Om du vill åka flera gånger kan du köpa en veckobiljett på ca 50 EUR.

Med segelbåt

Om du har råd eller är ett större sällskap som vill se Korsika från havet ska du/ni hyra en större segelbåt eller yacht och segla runt med. På så vis kommer ni in i undangömda vikar och bukter där få människor satt sina fötter förut. Det finns flera företag som erbjuder uthyrning av segelbåtar och detta med egen besättning också om så önskas. Om ni går ihop ett flertal personer brukar priset bli överkomligt.

Ta dig runt med busslinjerna

Korsika har ett antal busslinjer för den som vill ta sig från den ena staden till den andra. Vanligast är den busslinje som kör mellan Ajaccio och Bastia men andra städer som Calvi och Bonifacio är naturligtvis också med på listan. Corsicar är en berömd busslinje.

Hyr en bil

Det absolut bästa sättet att ta dig fram på Korsika är med en hyrbil som kan hyras i de större städerna som Ajaccio eller Bastia, Calvi m.fl – samt på flygplatserna. Tänk dock på att vägarna på Korsika är mycket slingriga och att en del förare kör ganska nära varandra, så tänk på avstånd och branter samt att tuta när du precis ska köra in i en kurva för att förvarna en eventuell bil på den andra delen av kurvan.

TIPS! Hyr heller bil än ta taxi! Taxi är mycket dyra på Korsika.

Campa med husbil

Många som kommer till Korsika och vill leva billigt hyr en husbil och besöker de många campingplatserna runt ön. Med en husbil kan du skräddarsy din egen roadtrip och stanna till när du vill och åka när du vill se något nytt. Tänk dock på att enbart campa där det är tillåtet, eftersom en husbil på fel plats kan ge upphov till kraftiga böter. Även här är turistbyråerna guld värda med bra information.

Open tour med buss eller båt

Ajaccio har bussturer som tar turister med till de mest sevärda platserna, även utanför staden. 1,5 h kostar 11 EUR. I flera andra städer kan du hoppa på guidade båtturer som tar dig runt i lagunerna och grottorna, bland annat vid Calanches de Piana.

Säkerhet och prisnivåer

Du kan säkert ta dig runt på Korsika, många liftar till och med utmed vägarna. Vara bara uppmärksam och stig inte in i en bil med förare som verkar skum.

Priser på transporter ligger under högsäsong på liknande nivå eller strax under priserna i Sverige. Därför vinner du ofta på att hyra en bil om du åker runt mycket.