Mat och dryck på Korsika

Mat och dryck på Korsika

Korsikansk matlagning har tagit lite här och lite där – från både Italien och Frankrike och blandat upp dem med egna recept. Det lokala köket på Korsika har många inslag av grönsaker, frukt, kastanjer, kött samt fisk och skaldjur – och inte minst charkuterierna som äts till i stort sett varje måltid. Överlag är det korsikanska köket inte lika sofistikerat som det franska, utan enkelt och gott utan att kännas överflödigt. Mycket är byggt på gamla familjerecept och har så småningom utvecklats med nya generationer. Jakt och fiske är viktigt på Korsika och i nästan alla bergsbor älskar att bege sig ut kl. 04:00 på morgonen för att jaga vildsvin.

Korsikanerna är som vi alla vet patriotiska till max och gör till och med sitt eget vin, sin egen sylt och har ett alldeles speciellt fikonträd som växer bara på Korsika.

Typiska maträtter med korsikanskt upplägg

Det korsikanska köket har utvecklats ganska mycket med åren. Men även om det alltid letar sig in influenser från andra håll så är invånarna noggranna med att hålla på sina traditioner – så även när det gäller mat och dryck.

  • Pulenta – Fungerar som polenta och äts till grönsaksstuvningar och kött.
  • Kött som vildsvin, rapphöna och trast förekommer flitigt på tallrikarna. Vildsvinskött äts gärna med en böngryta och ris.
  • Salsicca – en korv som äts som charkuterier innan måltider.
  • Sockerkaka på kastanjemjöl – En enkel men mycket smakrik sockerkaksliknande kaka som du även kan äta med chokladfrosting ovanpå. Istället för vetemjöl är det kastanjemjöl som används – som ger kakan sin bruna färg.

Korsikanska ostar

Ost äts i mängder på Korsika, främst till dessert med fikonmarmelad (helst hemlagad). Brocciun är en mycket konsumerad ost som äts till många måltider och som även kan ingå i själva matlagningen. Eftersom Korsika har många får och getter så tar man också tillvara mycket på mjölken och gör ost.

Den korsikanska glassen

Trodde du att det enbart var italienarna som hade patent på himmelsk glass? Så är inte fallet för på Korsika tillverkas så säregen glass att självaste stjärnrestaurangerna bara vill köpa in härifrån. Smaken är som baken heter det och när det kommer till glassen är det verkligen ett begrepp värt att använda. Den korsikanska glassen kan komma i smaker som:

  • Lax
  • Salvia
  • Fårost
  • Karamelliserad lök
  • Tomatglass m.m.

Låter det som underliga kombinationer? Prova själv så får du se.

Restaurangkultur

På Korsika samlas ofta familjer och äter tillsammans i byarna, men även i städerna är det vanligt att man känner någon som äger en restaurang som blir en knutpunkt. Vid vildsvinsjakten är det till exempel kutym att äta köttet tillsammans senare på kvällen.

Middagstider

Efter lunch som äts vid ca 13:00 och som brukar vara en lättare måltid med grönsaker och pulenta eller liknande, sover många middag. På kvällen intas middagen runt 19/19:30 och kan hålla på ett tag, speciellt om man bjuder in gäster.

Prisnivåer

Korsika är dyrt under högsäsong. Prisnivån ligger på samma som i Frankrike eller Spanien. Man kan dock säga att det är en marginell skillnad på korsikanska priser och svenska. En trerätters meny för 2 kostar ca 65 EUR på en medelklassrestaurang.

Dricks

Avrunda gärna uppåt eller ge ca 10 % i dricks på finare restauranger. Ett par euromynt brukar räcka.