Bra att veta om Korsika

Bra att veta om Korsika

Läs mer om Korsikas klimat, språk, larmnummer, seder och bruk samt annat som kan vara värt att ha i åtanke under resans gång.

Klimat och temperaturer

Korsika har ett typiskt medelhavsklimat men samtidigt en skön bris eftersom det är en ö. Sommaren får ofta temperaturer upp till 37 grader medan vintern förser dig med svalare väder och en temperatur på ca 13-15 grader. Åskväder på sommaren kan förekomma och då brukar det bli rejält med dunder och brak. Det sveper dock snabbt förbi och några längre regndagar i sträck är ovanligt.

Tänk på att det kan förekomma skogsbränder i inlandet under högsommartid.

Språk

På Korsika talar man franska och ofta italienska, men det officiella språket korsikanska är som en blandning mellan de två ovanstående. Engelska förekommer men då främst i större städer och bland yngre.

Valuta

Euro, EUR, används i Korsika eftersom det tillhör Frankrike.

Tidsskillnad

Nej, det råder ingen tidsskillnad mellan Sverige och Korsika.

Eluttag

Du behöver inte medta adapter på Korsika. Eluttagen är 230 V i spänning och stickkontakterna är desamma som i Sverige.

Åldersgränser

Precis som i övriga Frankrike, krävs det att du är över 18 år för att få konsumera alkohol och för att köra bil. För att hyra bil bör du dock vara över 21 och haft ditt körkort i ett år.

Larmnummer

Det allmänna larmnumret på Korsika och i övriga Frankrike är 112.

  • För polis gäller 17

Landskod till Frankrike är +33.

Sjukvård

Ta alltid med dig det europeiska försäkringskortet till Korsika och Frankrike när du reser. Det beställs av Försäkringskassan och kommer hem på några dagar. Ta också alltid med giltigt ID-kort till sjukhusen eller vårdinrättningarna.

Sjukvården i Frankrike är bra, men om du vill till ett specialistsjukhus kan du behöva slussas från Korsika över till det franska fastlandet. Dock finns det många bra läkare i både de större och mindre städerna på Korsika. Ett sjukhus att ta fasta på om du till exempel är i Ajaccio är Hôpital Notre Dame de la Miséricorde som har en akutmottagning.

Vaccinationer

Det krävs inga speciella vaccinationer för att få komma in på eller vistas på Korsika. Tänk dock på att det strövar många vilda djur fritt på vägar och i bergen och att vildsvin och rävar är stora till antalet. Vaccinera dig mot stelkramp och rabies samt hepatit B för att vara på den säkra sidan.

Sedvänjor

Korsikaner kan uppfattas som lite burdusa men är överlag ett mycket vänligt folk. Gamla konflikter från separatiströrelsen FLNC märks knappt av längre, men det råder en ganska patriotisk stämning på ön. Om du visar att du älskar Korsika och är nyfiken på deras levnadssätt, kommer du att bli en välkommen gäst. Men undvik att bli grälsjuk, peka finger eller kritisera alltför mycket då en korsikan sällan är rädd för att säga det han/hon tycker.

Den korsikanska maffian är inte lika synlig som den sicilianska, men den finns till en viss del. Detta är dock ingenting du som turist kommer att känna av.

Ambassader

Den franska ambassaden i Stockholm:
Kommendörsgatan 13
114 48 Stockholm

Telefon: 08-459 53 00

Den svenska ambassaden ligger i Paris, men om du vill hitta det närmaste konsulatet, får du bege dig till Nice eller Marseille. Dessa konsulat utfärdar provisoriska pass om det skulle behövas.

Adress Nice:
54, rue Gioffredo
06000 Nice

Telefon: +33 (0)4 89 24 16 51

Adress Marseille:
519/525 Chemin du Littoral
13016 Marseille

Telefon:  +33 (0)4 91 13 16 31