L’Île-Rousse

L’Île-Rousse

Om man talar franska kan man bli lite konfunderad över namnet på staden L’Île-Rousse. Korrekt översatt blir det den röda ön, men faktum är att L’Île-Rousse är en kuststad på norra delen av Korsika – bland annat känd för att vara kejsare Napoleons sommarstad. Här hade han sitt residens när han ville fly undan vardagens krig och måsten. Idag är L’Île-Rousse en anv Korsikas mest besökta städer. Namnet har staden fått på grund av den rödfärgade klippan som ligger alldeles intill och som utgör en halvö.

En berömd badort att koppla av på

L’Île-Rousse har varit badort ända sedan Napoleon själv slog sig ned här under sommarmånaderna. Men staden är inte bara känd för sina gudomliga och vilda stränder fulla av klippor, utan också för sina många möjligheter till vandring och äventyr. Trots att turismen är stor så är ingenting överexploaterat och överallt känns det som om det vilda och naturliga har bevarats.

Spela boule på Place Pascal Paoli

I Frankrike och även på Korsika älskar man sitt boulespel. Vid den stora piazzan eller torget är det kutym att inta en aperitif lagom till kvällen innan man går ut – och ta sig ett parti boule med gubbarna. På morgnarna råder det marknadsfeber här så gå upp tidigt och se vilka inköp du kan göra.

Vandra i bergen bakom staden

Vandringsleder finns det gott om på Korsika och bakom L’Île-Rousse reser sig flera stycken berg att sikta in sig på för lite benträning. Gå upp tidigt på morgonen, ta med matsäck och rikligt med vatten – och se till att ha batteriet laddat i telefonen då du sannolikt kommer att vilja fotografera både vilda djur och vacker natur på vägen upp. För att inte tala om utsiktsposterna när du når ditt slutmål!

TIPS! Om du vandrar uppför ett av bergen kommer du till en liten, idyllisk bergsby vid namn Monticello som är en av traktens mest pittoreska byar. Här trängs du med lokalbor, utsökta bakverk på bagerierna och små bergspooler som bildats av vattnet som rinner nedför bergens branter. Där kan du bada helt ifred i det mest klaraste av vatten.

Ta sig hit och runt

Det är lätt att ta sig från Bastia till L’Île-Rousse med bil, och eftersom det går direktflyg till Bastia så går det utmärkt att hämta upp hyrbilen direkt på flygplatsen. Om du har varit i Calvi kan du hoppa på den lilla rälsbussen som tar dig till L’Île-Rousse. Detta är ett utmärkt sätt att även se Korsikas inland.

För att ta dig runt i L’Île-Rousse använder du dig helt klart av fötterna. Vandring är en av de vanligaste sysselsättningarna så drick vatten, snör på dig vandringskängorna och börja knata!

Shopping

Även i L’Île-Rousse finns det bra med shopping. Bredvid Place Pascal Paoli hittar du de bästa butikerna samt den stora marknaden varje morgon, men du kan även köpa en del i bergsbyarna och i de små gränderna som fyller L’Île-Rousses stadskärna. Något direkt shoppingstråk finns inte, men 3-4 gator i stadens centrum är det område där shoppingen gör sig mest påtaglig, oavsett vad du är ute efter att köpa med dig hem.