Calvi

Calvi

Calvi är en liten och söt stad i Haute-Corse, det vill säga i den övre delen av ön (Korsika är uppdelad i huvudsakligen två departement/delar). Denna lilla ort är verkligen ett måste för en besökare, inte minst för det påtagliga nattlivet och den gamla citadellen från 1400-talet som staden är som mest berömd för. Utöver det är det en viktig hamnstad vars hamn rymmer båtar i precis alla storlekar och prisklasser. I Calvi är det lätt att känna sig hemmastadd fort trots att det inte är någon storstad, men nog är den kantad av storheter alltid. Här finns allt som man behöver och lite till.

Tips på sevärdheter och aktiviteter i Calvi

Det finns en stor historia och vissa rykten angående Calvi – rykten som involverar Christopher Columbus, paranormala krucifix och enögda sjökaptener.

Christopher Columbus födelseort?

Det påstås att det gamla citadellet är viktigare än man skulle kunna tro. Ryktet säger nämligen att det var i ett hus däri som upptäckaren Christopher Columbus föddes. Resterna av huset finns kvar och är ett av de mest fotograferade i Calvi.

Historiska vingslag i de äldsta stadsdelarna

Andra saker att fästa blickarna på i citadellet är statyn som skvallrar om slaget mellan England och Frankrike i slutet av 1700-talet då den engelska sjökaptenen Horatio Nelson förlorade sitt ena öga. Han och Napoleons kamp och djärvhet känns fortfarande av i hela Calvi.

Konstigt krucifix i Saint Jean Baptiste katedral

I Calvis katedral ligger något som påstås ha övernaturliga krafter – nämligen ett krucifix. Anledningen till denna sägnen är att lokalborna tog krucifixet och patrullerade gatorna med det under mitten på 1500-talet när staden var belägrad av turkar. I all hast försvann turkarna sedan från Calvi och drog sig tillbaka – något man tror har att göra med Jesu styrka. Kanske du kan be en bön framför krucifixet och hoppas på att den går i uppfyllelse…

Lev nattliv och gå på flotta restauranger

Calvi är känt för lyx och flärd – speciellt i nattklubbsvärlden och restaurangutbudet. Prova på tryffel, hummer och skaldjur i de fina restaurangerna utmed hamnen och dansa sedan loss i nattklubbarna till framåt småtimmarna.

Ta sig hit och runt

Calvi har en egen flygplats – St. Catherine. Hit går inga direktflyg från Sverige men du kan byta till inrikesflyg i t.ex Bastia och ta dig hit, alternativt ta Air France från någon av Frankrikes städer. Det alternativet de flesta tar är dock att hyra bil i Bastia när de landat och köra vidare till Calvi när de ändå är på rundresa på Korsika. Du kan även ta det lilla tåget U Trinichellu från Bastia eller Ajaccio till Calvi.

I Calvi går du runt till fots eller möjligtvis hyr en cykel. Staden är liten så något annat transportsätt brukar sällan vara nödvändigt. När du vill bege dig vidare tar du tåget eller hyrbilen.

Shopping

Utmed hamnen och runt citadellen ligger Calvis shoppingområden. I citadellet kan du köpa hantverk, mat och souvenirer medan vid hamnområdet kan du kosta på dig betydligt dyrbarare saker som kläder, lyxväskor och smycken. Trots att Calvi är en liten ort så vittnar shoppingutbudet om att korsikaner gillar att se bra ut.